Xiaosi Zhai

ITS 364

Chapter 10

Shin-Ping Tucker

 

Review and Discuss

1.       Analyze how similarity and contrast are both needed in a design. LO 10.1

Answer: Similarity in a design helps a viewer navigate and recognize a design as a single unit. Contrast in a design captures, keeps, and directs a viewer’s attention.

2.       Describe what makes balance important in a design. LO 10.1

Answer: Balance is a design principle in which the weight of elements is distributed in a visually appealing way. Unbalanced designs can leave a viewer feeling uneasy.

3.       Analyze the effect an out-of-alignment element on a page has on the human brain and what this can do to the design being accepted. LO 10.1

Answer: It can help people more understand about the page, it can make the design easier to be understood.

4.       Compare and contrast the three types of balance in a design. LO 10.1

Answer: Symmetrical balance—elements are distributed equally on both sides of an axis and may be mirror images of one another

Radial balance—elements radiate out from a center point, like a starburst

Asymmetrical balance— the elements on either side of the imaginary axis are not equal or mirrored, but they carry the same visual weight

 

5.       Analyze the effects of bleeding a graphic on a page. LO 10.1 and 10.2

Answer: A bleed is an element that extends through the margin of a page right up to the edge

 

6.      Compare and contrast master pages and templates. LO 10.3 and 10.4

 

Answer: A master is a basic page layout that includes elements you would like to have appear on multiple pages. Creating a master saves you the bother of setting up a basic layout on several different page. Multiple masters can be created within a single template. A template includes masters, but it also has more. With In Design you can also create custom text and paragraph styles and custom swatches of color. A template is a larger file that includes masters, styles, and all sorts of other customizable options specified within InDesign. By creating a template, you create basic masters for your pages and basic styles for sections such as titles, body text and captions.

 

7.      Evaluate the uses of PDF file format. What information is useful to obtain from a printer to avoid problems at the press and what is an alternative if that information is not available? LO 10.6

Answer: When you send a PDF of your document to a printer, you can be confident that what you saw in the PDF is what will come off the press. You can create a PDF for the press from almost any application. It’s best to create PDFs using settings verified or supplied by the print vendor PDF/X minimizes the chance of problems once your PDFs reach the press

 

8.      Evaluate the use of a grid in creating a design. LO 10.5

Answer: A grid is a structure (usually two-dimensional) made up of a series of intersecting straight (vertical, horizontal, and angular) or curved guide lines used to structure content. The grid serves as an armature or framework on which a designer can organize graphic elements (imagesglyphsparagraphs, etc.) in a rational, easy-to-absorb manner. A grid can be used to organize graphic elements in relation to a page, in relation to other graphic elements on the page, or relation to other parts of the same graphic element or shape.

 

9.      Analyze the importance of each of the three forms of rhythm in a design and how it relates to music. LO 10.1

Answer: Rhythm (or called movement) is a design principle that connects elements in a design and guides the eye from one item to the next. Regular: The fixed, even pattern of elements that suggests faster movement. Flowing: A softer, more subtle repetition of elements, often involving curves and rounded patterns, that suggests a slower movement. Progressive: A more rare form of repetition in which an element is depicted in various stages of progress that suggests movement through time

 

10.  Defend the use of white space in a publication with an evaluation of some of the pitfalls of using white space. LO 10.2

Answer: White space is the areas in which text or graphics do not appear 

A block of white space can be used as a means of guiding the eye, as well as of resting it. White space can pose two problems: It can be trapped when surrounded on all sides by text or graphics. It can display as rivers of white in text

 

Apply 3