Xiaosi ZHAI

ITS 364

Chapter 20

Review and Discuss

1.     Describe the difference between transitions and animations. 20.1

Answer: A slide transition is the movement from one slide to another. Animation is the application of visual effects to individual items on a slide.

2.     How do Effect Options allow you to customize a transition? 20.1

Answer: Effect Options allows the user to set whether the transition occurs from the left, right, top, or bottom of the slide.

3.     Describe the interactive value of using transitions other than just movement from one slide to another. 20.1

Answer: A slide transition may help make your presentation more interesting. One reason for a transition is that it will help hold the interest of your audience. However, too many effect will not serve a purpose and may distract the audience.

4.     Critique the use of a slow clockwise spin transition with sound. 20.1

Answer: A slow clockwise spin will cause the presentation to drag on and take away from the value of your information. The audience will become bored or annoyed and if repeatedly then they will eventually give up on even paying attention. Although sound can be used to gain the audience’s attention, the people will also become annoyed by this method if used too often

5.     Compare and contrast the use of animation styles, the Animation tab, and the Animation Pane. 20.2

Answer: Compare: Each of these devices are used to animate objects. They have several different animation options available.

Contrast: Animation styles are predesigned animated options that you can apply to text and images on a slide. The animation tab is used by selecting an object on a slide and then selecting an option that is displayed on the animation tab. The animation pane is used to select an animation effect and animate something.

6.     Identify the type of animation effect that should be used in formal situations. 20.2

Answer: Although animation was originally created for media purposes, they had eventually made their way into the business world. Animation is now used in the business world to draw attention by using motion paths to draw their audiences attention and business partners.

7.     Describe how motion paths can be created. 20.2

Answer: Motion paths is one or more enticing animation effects that makes an image seem like it is moving around. There are predesigned motion paths available in PowerPoint or the creator can choose Custom Path to design their own path. Once an option has been selected, a preview of the motion path is shown on the slide.

8.     Identify ways of putting sounds in presentations and the purpose of using sound. 20.3

Answer: Sounds can be put into slides through slide transitions and audio. Sounds can be a significant enhancement if used correctly. Short clips of someone else’s ideas or thoughts can be a good way to add credibility to your own ideas. One option to add audio is to insert it. Another method is to attach audio to a transition or to an image or text box you have animated by using the effects options so that the sound plays as the image or text appears on the slide.

9.     Compare and contrast fair use as it applies to business or school use with regard to music.

Answer: Compare: The fair use law protects creators work in both businesses and schools.

Contrast: School work is allowed to use up to 30 seconds of sound in a school presentation. However, this does not apply to business presentation, since they must seek permission to use any form of intellectual property. They may use royalty-free music CDs available at reasonable prices.

10.  Describe Microsoft Agent and how it relates to animation.

Answer: Microsoft Agent was the software used to create interactive, animated characters. Microsoft developed “Clippy” to interact with Office Help content and serve as a helpful tool for users. However, most users found this animation annoying since it would randomly appear with obvious messages that were more distracting then helpful.