Xiaosi Zhai

Shin-Ping Tucker

ITS 364

 

 

Review and Discuss

1. Differentiate between the term’s typeface and font.

Answer: The typeface is a particular design of type, while a font is a type in a particular size and weight. In short, a typeface usually gathers many fonts. Nowadays, with the digital design of documents, you often see those two words used interchangeably.

 

2. Describe the difference between a serif and a sans serif font with examples

of suggested best uses for each. LO 8.2

Answer: A serif is typefaces with small decorative strokes or “feet” at the ends of the main strokes that define each letter; Scans serif is typefaces with no serifs.

 

3. Compare and contrast ascenders, descenders, and baseline.

Answer: Baseline: An imaginary line upon which the characters seem to be standing.

Ascenders: the part of some lowercase letters that rise above the mainline, such as b, d, or h.

Descenders: the part of some lowercase letters that falls below the baseline, such as p, q, y, g.

 

4. Describe how choosing a typeface can set a tone for a project. Give two

examples.

Answer: Choosing a typeface that fits the tone of a project is one way to help text deliver its massage to the readers, the right type size is important to readability.

 

5. Discuss how two typefaces with the same point size can be visually different

sizes.

Answer: Different typefaces in the same point size may appear larger or smaller because of variations in the x-height

 

6. Evaluate the best type styles to use for emphasis and type styles that

should be avoided.

Answer: Avoid underlines, all caps, and combinations of type styles, for example: bold and italic.

 

7. Compare and contrast tracking, leading, and kerning. Include how each

of them affect readability.

Answer: Leading is the spacing between the baselines of type. Leading can also be used to change the aesthetics when dealing with a typographical design.

Kerning is the spacing in between individual characters. Most of the time, people will not realize that kerning was included to change the type of the design.

Tracking is very similar to kerning in that it is the spacing between individual characters, but tracking is the space between groups of letters rather than individual letters. Orphans are when paragraphs end in single words, part of words or a short phrase that seems out of place.

 

8. Apply what you have learned about paragraph alignment by deciding on what type of alignment should be used for a block of text in which you do not want many words to automatically hyphenate at the end of the line. What would be the drawbacks to using this alignment?

Answer: The alignment refers to how a line of text or a paragraph is positioned in a column: flush left, flush right, centered or justified. In this case, I think we should use the leading. For using this, the readability is reduced if the leading is too tight or loose.

 

9. Analyze the use of enhancements in a publication such as display typography,

drop caps, pull quotes, and color.

Answer: A display typeface is a stylized typeface usually set at a larger point size than body text. It can raise the reader’s interests.

 

10. Describe what can be done to remove widows and orphans within your

document. Include information about what you need to be cautious

about when making these changes.

Answer: Windows and orphans are closely related. A widow is the last line of a paragraph left by itself at the top of a page; an orphan is the first line of a paragraph left by itself at the bottom of a page. You will want to avoid both widows and orphans in your documents, as they break up the flow of the text and tend to distract the reader.

 

Apply

Create a blank 8.5- x 11-inch document. The document should advertise free pizza to encourage attendance at College Night at the high school. Use skills that you learned in this chapter to enhance the document. Save as 8_Apply1_free_pizza. LO 8.3, 8.4, 8.5, 8.6, and 8.7